Activiteiten geschikt voor de Pyreneese herdershond

Algemeen

Zoals u al heeft kunnen lezen is de Pyreneese Herdershond een werkhond die beweging nodig heeft. Hij is niet geschikt om zijn dagen alleen in huis te slijten met alleen in de ochtend en avond een loopje. Hij heeft het nodig minimaal en uur per dag buiten te lopen. Welke activiteit je daarnaast samen leuk vindt, is in het begin aftasten.
Wanneer je de mogelijkheid hebt om schapen te hoeden en drijven is dat prachtig want dat zit in zijn genen maar de hond kan ook op een andere manier zijn energie kwijt. Er zijn pyri’s die graag achter een bal of rubberen stok aanrennen, andere doen met veel inzet en plezier agility of speuren. Niet alle bezigheden hoeven in volle vaart. Ook hersenwerk vraagt inspanning waarvan honden moe worden.
In het menu vind je verschillende mogelijkheden. Op het internet is heel veel info beschikbaar over activiteiten of clubs in de buurt waarbij je je kunt aansluiten

Hersenwerk

Hersenwerk is altijd goed om te doen en is belangrijk wanneer door omstandigheden buitenactiviteit niet of nauwelijks mogelijk is.
Er zijn prachtige puzzels waarmee je hersenwerk kunt doen te koop of te leen bij de hondenschool. Je kunt met simpele materialen die je toch al in huis hebt zoals kranten, lapjes en doosjes ook zoekspelletjes maken. Er zijn heel veel voorbeelden te vinden op het internet. Sommige honden zoeken met hun neus, andere met bek of poten. Belangrijk is dat je het spelletje samen met je hond doet en dat het niet te makkelijk of te moeilijk is.
Hersenwerk stimuleert de zintuigen, maakt creatief, vergroot zowel het zelfvertrouwen en als het inzicht van uw hond en zorgt voor geestelijke inspanning.

Agility

Agility wordt ook wel behendigheid genoemd. Je loopt met je hond een parcours waarbij de hond sprongen moet maken, door tunnels moet rennen en andere obstakels moet nemen. De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes. Je doet deze sport samen. Het baasje rent mee, geeft de commando’s en de hond moet de aanwijzingen van de baas goed opvolgen om zo snel mogelijk het parcours te leggen. Agility kan recreatief beoefend worden maar ook in wedstrijdverband.

Speuren

Met je hond speuren is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Honden vinden het heel erg leuk om te doen en kunnen het allemaal leren want ze hebben een uitstekende neus. Je hond is fysiek bezig, leert zich te concentreren en het is voor hem/haar belonend om een taak te hebben. Werkhonden kunnen hun driften en talenten gebruiken. Het baasje leert nog beter de lichaamshouding van de hond lezen. Het kan zowel binnenshuis als buiten.

Canicross

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen, liefst met profiel, nodig. Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met je hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij je hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen. In Nederland is het nog een vrij onbekende sport die echter snel groeit. Je hebt er geen club voor nodig maar er zijn wel clubs en er is een overkoepelende organisatie die een aantal wedstrijden per jaar organiseert met parcoursen van twee tot drie en van vijf tot zes km.

Flyball

Flyball is één van de weinige teamsporten die je met je hond kunt beoefenen. Het team bestaat uit meerdere mensen en honden en een coach en neemt het op tegen een ander team. In estafettevorm springen de honden over een serie van 4 hindernissen. Aan het eind van de baan moeten ze een bal vangen en terugbrengen naar de baas. Zenuwslopend spannend en erg leuk om samen met je hond te doen!

Frisbee

Dog Frisbee is een erg aantrekkelijke en laagdrempelige sport om met je hond aan deel te nemen. Je moet bij hondenfrisbee echter wel goed weten wat je doet. Het is voor je hond een zeer blessuregevoelige sport. Na vele uren van trainen en goed op elkaar ingespeeld zijn is het voor het publiek erg spectaculair om te zien. Dog Frisbee wordt dan ook vaak als demonstratie aangeboden op hondenshows, open dagen of overige evenementen.