Verslag Kampioensclubmatch 2024

Op zondag 16 juni vond de 32e Kampioenschapsclubmatch (KCM) van onze vereniging plaats in het Hippisch centrum “De Selevia Hoeve” in Werkendam. Een ruim opgezette manege in een mooie groene omgeving op de rand van het Nationaal Park “De Biesbosch”. Dit jaar ontvingen wij 31 inschrijvingen voor enkel de variëteit Poil Long. Ondanks het lage aantal inschrijvingen heeft het bestuur besloten de KCM toch door te laten gaan. Opvallend is de sterke wisseling in het aantal inschrijvingen. In 2007 mochten we maar liefst 70 deelnemers begroeten terwijl we de laatste jaren blij zijn als we 35 inschrijvingen mogen ontvangen.

De weersvoorspellingen beloofden weinig goeds en we waren dan ook blij dat we de KCM in de manege konden houden.  Dit jaar keurde Mw. Cindy Kerssemeijer de herdertjes. Zij is een echte liefhebber van ons ras en keurt ons ras in vele landen. 

Dat de Pyreneese Herdershonden wereld internationaal georiënteerd is blijkt wel uit het grote aandeel buitenlandse deelnemers aan onze KCM. Vanuit Duitsland ontvingen we maar liefst negen inschrijvingen, zes vanuit België en mochten zelfs een inschrijving vanuit Frankrijk verwelkomen. De grootste klasse was deze dag de kampioensklas reuen, maar liefst zes kampioensreuen waren er ingeschreven.

Naast de exterieurkeuringen wordt natuurlijk ook de intelligentie van de Pyreneese Herdershond getest.
Hilarisch zijn de beelden van baasjes, die willen voordoen hoe je door de tunnel gaat, gadegeslagen door hun verbaasde viervoeter. Telkens blijkt ook weer hoe goed de neus van onze honden werkt. Zij laten zich graag afleiden door al het lekkers wat er door Helen, Susan of Irma wordt neergelegd.

Tijdens de exterieurkeuring blijkt duidelijk de hoge mate van kennis van ons ras, waarover de keurmeester beschikt. Ze nam alle tijd om de honden op hun gemak te stellen als zij de rastypische gereserveerdheid tonen.
Het voordeel van het geringer aantal deelnemers was zondermeer, dat de keurmeester alle tijd nam om uitleg te geven omtrent haar beoordeling. Ze liet ons na afloop weten, dat zij zeer te spreken was over de goede conditie waar de honden in verkeerden.
Dit werd temeer benadrukt door de winnaar van de prijs voor het beste gangwerk, die uitgebracht werd in de veteranenklas.

De mooiste Pyreneese Herdershond van deze dag krijgt de officiële titel “Clubwinnaar 2024” en is dit keer toegewezen aan de ruim drie jaar oude teef Soulor des Haies de Chênes Verts van ons Belgisch clublid Paloma Szigeti. We zien Paloma volgend jaar graag terug voor het verdedigen van deze mooie titel.

De winnaars

De winnaars van de 1ste en 2e plaats
Naam hond Geslacht Klasse Titel Plaatsing
Abraxas vom Bonhorster Sand
Reu
Jeugdklasse
Beste Jeugdhond | Mesjeutje PHC 2024 | Beste Iqurieur < 18 mnd
1 U
Ulane dite Sjaantje des Legende d'Oc
Teef
Puppyklasse
Beste pup | Madammeke PHC 2024
1 B *
Mon Gentil Ami Winoq
Reu
Openklasse
Beste Reu (CAC) | Monsieur PHC 2024 | Beste expressie
1 U
Soulor des Haies de Chênes Verts
Teef
Kampioensklasse
Beste teef (CAC) | Best of Breed (Clubwinnaar) | Best in Show
1 U
River Black du Moulin d'Ebene
Reu
Openklasse
Reserve beste reu (Reserve CAC)
2 U
Labarousse du Mont des Helices
Teef
Veteranenklasse
Reserve beste teef (Reserve CAC) | Beste Veteran | Beste gangwerk
1 U
* B = Belovend

De volledige lijst is als pdf-document hier te downloaden.