Activiteiten voor de Pyreneeër

Algemeen

Zoals u al heeft gelezen is de Pyreneese Herdershond een werkhond die beweging nodig heeft. Niet geschikt om zijn dagen alleen in huis te slijten met een loopje in de ochtend en avond.
Wat voor activiteit je samen leuk vindt om te doen, naast minimaal en uur per dag buiten lopen, is aftasten in het begin.

Wanneer de mogelijkheid bestaat om schapen te hoeden/drijven is dat prachtig,  want dat zit in zijn genen maar de hond kan ook op een andere manier zijn energie kwijt.
Er zijn pyrs die graag achter een bal of rubberen stok aanrennen, andere doen met veel inzet en plezier agility of speuren. Niet alle bezigheden hoeven in volle vaart.
Ook van hersenwerk vraagt inspanning waar honden moe van worden.
Momenteel vindt u in het menu alleen nog een aparte pagina over ‘Schapen drijven’. De overige verschillende mogelijkheden staan hieronder beschreven.
Op het internet is er heel veel info beschikbaar voor de uitvoering of om clubs te vinden waar je je kan aansluiten.

Hersenwerk

Hersenwerk is altijd goed om te doen en is belangrijk wanneer door omstandigheden buitenactiviteit niet of nauwelijks mogelijk is.
Er zijn prachtige puzzels te koop of te leen bij de hondenschool waar u hersenwerk mee kunt doen, maar u kunt het ook met simpele materialen doen, die u toch al in huis heeft zoals kranten, lapjes en doosjes.
Er zijn heel veel voorbeelden te vinden op het internet. Sommige honden zoeken met hun neus, andere met bek of poten.
Belangrijk is dat u het spelletje samen met uw hond doet en dat het niet te makkelijk of te moeilijk is.
Hersenwerk stimuleert de zintuigen, maakt creatief, vergroot zowel het zelfvertrouwen en als het inzicht van uw hond en zorgt voor geestelijke inspanning.

Agility

Agility wordt ook wel behendigheid genoemd.
U loopt met uw hond een parcours waarbij je hond sprongen moet maken, door tunnels moet rennen en andere obstakels moet nemen.
De schofthoogte van je hond bepaalt de hoogte van de hordes.
U doet deze sport samen. Het baasje, rent mee, geeft de commando’s en de hond moet de aanwijzingen van de baas goed opvolgen om zo snel mogelijk het parcours te lopen.
Agility kan recreatief beoefend worden maar ook in wedstrijdverband.

Speuren

Met uw hond speuren is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Honden vinden het heel erg leuk om te doen en kunnen het allemaal leren, want ze hebben een uitstekende neus.
De hond is fysiek bezig, leert zich te concentreren en het is voor hem/haar belonend om een taak te hebben. Werkhonden kunnen hun driften en talenten gebruiken.
Het baasje leert nog beter de lichaamshouding van de hond lezen. Het kan zowel binnenshuis als buiten.

Canicross

Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen.
De sport staat open voor alle typen honden.
Naast een enthousiaste hond heeft u alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig.
Afhankelijk van looptalent en trekkracht betekent het voor de één gewoon hardlopen met de hond, voor de ander heel veel harder lopen dankzij de hond en voor sommigen lijkt het meer op vliegen.

In Nederland is het nog een vrij onbekende sport, die echter snel groeit. U heeft er geen club voor nodig; ze zijn er wel en er is een overkoepelende organisatie, die een aantal wedstrijden per jaar organiseert met parcoursen van 2 tot 3 en 5 tot 6 cm.

Flyball

Flyball is één van de weinige teamsporten om met uw hond te beoefenen.
Samen met het team, bestaande uit meerdere mensen, honden en een coach neemt u en uw hond het op tegen een ander team.
In estafettevorm springen de honden over een serie van 4 hindernissen. Aan het eind van de baan moeten ze een bal vangen en terugbrengen naar de baas.
Zenuwslopend spannend en erg leuk om samen met je hond te doen!

Frisbee

Dog Frisbee is een erg aantrekkelijke en laagdrempelige sport om met uw hond aan deel te nemen. U moet bij hondenfrisbee echter wel goed weten wat u doet. Het is voor uw hond een zeer blessuregevoelige sport.
Na vele uren van trainen en goed op elkaar te zijn ingespeeld is het voor het publiek erg spectaculair om te zien.
Dog Frisbee wordt dan ook vaak als demonstratie aangeboden op hondenshows, opendagen of overige evenementen.