Werkhond

De Pyreneese Herdershond is ontstaan uit werkhonden in de Pyreneeën. In de loop van vele eeuwen is daar een werkhond ontstaan die in dienst stond van de herders. Door de noodzaak van werkhonden, het karakter van het werk en door de natuurlijke omstandigheden is daar een werkhond gevormd die in 1926 is erkend als Pyreneese Herdershond.

Luidruchtig

De Pyreneese Herdershond blinkt uit in alles in het werken rond schapen. Hij werkt erg luidruchtig met zijn stem. Het werken met de stem is een noodzakelijk kwaad in het onherbergzame gebied waar hij werkt. Honden die met eye werken moeten visueel contact maken met het vee om ze te verplaatsen. Een Pyreneese Herdershond verplaatst vee met blaffen en door een heersende houding.

lees meer.....

Een Pyreneese Herdershond is erg effectief in onherbergzame gebieden, omdat veel dieren nauwkeurig kunnen vast stellen waar geluid vandaan komt en vluchten uit de richting van de dreigende blaf.
Vooral als ze geleerd hebben eerbied te moeten hebben voor de Pyreneese Herdershond zal het snel resulteren in vluchten in de veilige richting.

Aanleg schapen drijven

Eigenlijk kunnen we stellen dat het blaffen van de Pyreneese Herdershond belangrijk is geweest voor zijn functioneren. Een Pyreneese Herdershond die aanleg heeft voor schapen drijven zal al vroeg in zijn leven gaan kijken hoe hij inhoud moet geven aan zijn bestaan. Vaak zal hij in zijn 1e jaar werk ontdekken die hij denkt te kunnen doen om zijn eigenaar te plezieren. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals het drijven van een schaduw tot het drijven van de kat. Vaak vervallen ze in zulk gedrag als ze geestelijk onvoldoende uitdaging hebben.

Aanlegtest

Regelmatig wordt er een aanlegtest georganiseerd vanuit onze vereniging.
Op zo’n activiteit kunt u mensen ontmoeten die actief bezig zijn met Pyreneese Herdershonden.
Ook kunt u op zo’n dag eventueel adressen krijgen waar je met een Pyreneese Herdershond terecht kunt om schapen te drijven. Op dit moment zijn er internationaal ontwikkelingen gaande op het gebied van werken met schapen. In Nederland is een groep mensen bezig om het in ons land mogelijk te maken deel te nemen aan wedstrijden in schapen drijven.

Auteur: André Proost
Voor meer informatie kunt u bij hem terecht: 079-3413265

lees minder.....