Schapen drijven

Werkhond

De Pyreneese Herdershond is ontstaan in de Pyreneeën. De herders hadden een hond nodig die past bij het karakter van het werk en de natuurlijke omstandigheden daar. Zo is in de loop van eeuwen een werkhond gevormd die in 1926 is erkend als Pyreneese Herdershond.

Luidruchtig

De Pyreneese Herdershond blinkt uit in al het werk rond schapen. Hij werkt erg luidruchtig met zijn stem. Dit is een noodzakelijk kwaad in het onherbergzame gebied waar hij werkt. Honden die met “eye” werken, zoals de Border Collie, moeten visueel contact maken met het vee om het te verplaatsen. Een Pyreneese Herdershond verplaatst de schapen met blaffen en door een heersende houding.
Dit blaffen is erg effectief in onherbergzame gebieden omdat veel dieren nauwkeurig kunnen vaststellen waar het geluid vandaan komt. Aanvallers vluchten weg van de dreigende blaf. Als de schapen geleerd hebben dat ze eerbied moeten hebben voor de Pyreneese Herdershond, zullen ze snel de veilige kant op gaan.

Aanleg schapen drijven

Het blaffen van de Pyreneese Herdershond is belangrijk geweest voor zijn functioneren. Een Pyreneese Herdershond die aanleg heeft voor schapen drijven, zal al vroeg in zijn leven gaan kijken hoe hij inhoud moet geven aan zijn bestaan. Vaak zal hij in zijn eerste jaar werk ontdekken dat hij denkt te kunnen doen om zijn eigenaar te plezieren. Dat kunnen simpele dingen zijn zoals het drijven van een schaduw tot het drijven van de kat. Vaak vervallen ze in zulk gedrag als ze geestelijk onvoldoende uitdaging hebben. Het is dus belangrijk samen met de hond geschikt werk te vinden.

Aanlegtest

Regelmatig wordt vanuit onze vereniging een aanlegtest georganiseerd. Daar kunt u mensen ontmoeten die actief bezig zijn met Pyreneese Herdershonden. Ook kunt u op zo’n dag eventueel adressen krijgen waar je met een Pyreneese Herdershond terecht kunt om het echte schapen drijven aan te leren.
Op dit moment zijn er internationaal ontwikkelingen gaande op het gebied van werken met schapen. In Nederland is een groep mensen bezig om het in ons land mogelijk te maken deel te nemen aan wedstrijden in schapen drijven.

Auteur: André Proost

Voor meer informatie kunt u bij hem terecht: 079 – 341 32 65